Cookies s mléčnou čokoládou
Cookies jsou ty nejlehčí sušenky které znám, nic se nevyvaluje, nic se nevykrajuje formičkou. Receptů na cookies existuje celá řada, ale tenhle u mě vyhrává. Sušenky vydrží v plechové nádobě dlouho vláčné a plné chuti. Ale vlastně nevím jak dlouho přesně, chodíme na ně všichni a pak se najednou divíme, že je krabice prázdná… Základem je mouka, cukr, máslo, vejce a něco. Dnes budou s mléčnou čokoládou, ale to něco můžete nahradit vším co máte rádi. Skvělé jsou s kokosem , s oříšky, se sušeným ovocem….
na 30 kousků potřebuji:
- 250 g hladké mouky
- 200g hnědého cukru ( nejraději mám typ DAMERARA)
- 2 vejce
- 170g másla
- čajová lžička prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu nebo semínka z jednoho lusku ( vyškrábnutý lusk dávám do nádoby s moučkovým cukrem )
- špetka soli
- 250g dobré mléčné čokolády nakrájené na kostičky
Postup: změklé máslo šlehám společně s hnědým cukrem, přidám vejce a vanilku a znovu zašlehám. Nepoužívám svůj oblíbený KitchenAid, ale metličku a ruční pohon. Není nutné, aby byla směs vyšlehaná do pěny, cukr se postupně rozpouští ještě při pečení, a to je dobře. Přidám mouku smíchanou s kypřícím práškem a solí. Vše promíchám a vsypu kostičky čokolády a ručně prohnětu.
Z těsta vytvořím pomocí mouky váleček o průměru 5cm. Zabalím ho do potravinové folie a dám na 2 hodiny do mrazáku. Ano je to dobře, myslím opravdu do mrazáku. Troubu jsem použila SIEMENS kombinovanou s párou, rozehřátou na 180 stupňů. Po 2 hodinách krájím ze zmrzlého válečku kolečka silná asi 1cm. Pokládám je na papírem vyložené plechy, mezi jednotlivými kousky nechávám prostor, nabudou. Vzhledem k typu trouby peču dva plechy zároveň. Peču asi 25 minut, do té doby než jsou okraje krásně zlaté. Těsto, které čeká na nakrájení, dám znovu do mrazáku. Díky tomu, že je těsto zmrzlé, si čokoládová kostička udrží svůj tvar v sušence i po upečení.