Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Když spojíte v receptu oblíbené ovoce a oblíbené těsto, tak to musí dopadnou geniálně ? . Švestky jsou v dnešní době nedostatkové zboží. Myslím ty pravé. Na trhu a v obchodech je spoustu různých švestkorynglí, ale stará voňavá švestka moc k mání není. Já jsem si je natrhala ze stoletých stromů, v malé dědince u Litomyšle. Ráda si spojuji různé typické chutě k určité potravině. Ke švestce mi pasuje skořice, mák, vanilka, hnědý cukr. Tak to všechno použiji.
Na 20 knedlíku potřebuji:
- asi 8 středních brambor
- hrubou mouku podle potřeby
- 1 vajíčko od šťastných slepic ( maminčiných )
- špetku soli
- 20 švestek nevypeckovaných a 30 vypeckovaných
- 200ml smetany ke šlehání, špetku vanilky, 1 PL moučkového cukru, 1PL hnědého cukru, 1/2 ČL mleté skořice, 3PL celého máku
Postup: Brambory umyji a neoloupané je dám na perforovaný plíšek do parní trouby. Vařím při 100% vlhkosti 18 minut. Použila jsem troubu Míele. Nechám vychladnout a ještě teplé oloupu a nastrouhám na jemném struhadle do mísy. Přidám vajíčko, špetku soli a mouky tolik, aby vzniklo vláčné, nelepivé těsto. Nepíšu přesnou dávku, protože záleží na vlhkosti brambory a druhu mouky. Těstem obaluji celé nevypeckované švestky a vařím je v parní roubě při 100% vlhkosti 8 minut.
Mezitím si připravím smetanu a švestkovou omáčku.Do kastrůlku si naliji smetanu, přidám moučkový cukr a špetku vanilky. Zahřívám k varu a šlehám metličkou, do mírného zhoustnutí. Vypeckované švestky nakrájím na čtvrtky,dám spolu s hnědým cukrem povařit do pánve a nechám cukr rozpustit, klidně zkaramelizovat. Ovoce pustí šťávu a společně s cukrem vytvoří skvělou omáčku. Do hlubokého talíře dám několik PL horké smetany, do ní posadím knedlíky, přidám rozehřáté švestky a posypu celým mákem.
esults