Chleba s vlašskými ořechy.
Letos se mi urodilo moc ořechů a tak budu vymýšlet recepty kam je dám. Jsem ráda, protože vlašské ořechy jsou moje nejmilejší. Jejich vůně v pečivu je nepřekonatelná. A tak tu mám jeden recept na úplně snadný chleba, který zvládne každý. A jak jinak – je s ořechy.
Na jeden střední bochník potřebuji:
- 330 g pšeničné hladké mouky
- 280 g žitné hladké mouky
- 600 ml vlažné vody
- 1 PL sušených kvasnic
- 1 PL cukru nebo medu
- 1 PL sezamového oleje nebo jiného rostlinného
- 1 PL jablečného nebo vinného octa
- 1 PL soli
- 80 g vyloupaných ořechů
Postup: Smíchám vlažnou vodu s kvasnicemi a cukrem nebo medem. Nechám vzejít kvásek. Přidám ocet a olej, promíchám. Postupně přidávám oba druhy mouky, sůl a propracovávám asi 10 minut. Kdo che použít robot může. Já si ráda hovím v těstíčku, tak použiji ruční pohon. Vypracované těsto nechám kynout zakryté při pokojové teplotě asi 40 minut. Někdy využívám ideální teploty a vlhkosti v parní troubě Miele – 40 stupňů 100 vlhkost. Po vykynutí zamíchám do těsta 2/3 ořechů a přesunu ho do vymazané formy. Použila jsem klasickou rozdělávací na dorty. Nechám opět kynou asi 30 minut. Troubu si rozehřeji na 180 stupňů. Po uplynutí času posypu chleba ořechy a dám ho do trouby. Peču asi 50 minut.
Ořechy nahoře se trochu připekly, ale tím se znásobila jejích vůně.