Ciabatta
Když si ji koupím v dobré pekárně, nikdy ji nepřinesu domů celou. Ulamuji ji nenápadně v tašce a kousky strkám do pusy. A toužím po tom si ji upéct sama a mít ji kdy se mi zachce. A tak se stalo. Našla jsem několik receptů, kdy suroviny byly takřka stejné, ale způsoby přípravy byl tak odlišné, jako by se jednalo o různé druhy pečiva. Vsadila jsem na dvoudenní recept, něco mi říká, že to je potřeba.
Na dvě ciabatty potřebuji:
- 400g pšeničné, hladké mouky
- 250ml vlažné vody
- 1/2 kostky kvasnic
- 1 PL olivového oleje
- 2 PL vody
- 1 ČL mořské soli
Postup: Den předem smíchám 1PL mouky, rozdrobené kvasnice a 2 PL vody a nechám 15 minut zakryté kynout. Mísu vymažu olivovým olejem. Zbylou mouku , předpřipravený kvásek, 250 ml vody a sůl smíchám a 10 minut zpracovávám rukama. Mísu zakryji a dám na noc ( 12 hodin ) do lednice. Druhý den těsto opatrně vyklopím na moukou posypaný vál. Pomoučním a podélně rozdělím na dvě části. Vytvořím dva podlouhlé chleby. Těsto hnětu a pracuji s ním už co nejméně. Přenesu ho na plech vyložený pečícím papírem. Zakryji utěrkou a nechám při pokojové teplotě kynout 30 minut.
Chleby popráším moukou. Na pečení jsem použila troubu od Miele DGC což je kombinovaná trouba s párou. Pára je na pečení chleba potřeba. I do staré pece, v určité fázi pečení, naléval pekař hrnkem vodu, aby se vytvořila pára. Troubu jsem předehřála na 220 stupňů a pekla 15 minut. Pak došlo na páru, nechala jsem teplotu a navolila 50% vlhkosti na 3 minuty. Poslední fáze pečení je při stejné teplotě a bez páry, trvá 10 minut. Nechám vychladnou na mřížce z trouby. Ciabatta je upečená, když zní dutě při poklepu na spodní strnu ?