Dýňová polévka.
Dýňová polévka je moje nejoblíbenější. Recept na ni mám z jedné Italské restaurace, ve které jsem ji před 24 lety ochutnala ve Švýcarsku v Bernu. V té době se u nás dýně pouze krájela na kostičky, zalívala se nálevem z ananasové tresti a zavařovala. Osobně si myslím, že to byla ta nehorší zavařenina z té doby. Dýňovou polévku jsem tedy musela nutně ochutnat. Vůbec jsem si nedokázala představit co do ní dají, jak ji ochutí. Byla to láska na první pohled. O to víc jsem byla zklamaná, když se před několika lety začala tahle polévka objevovat v menu restaurací u nás v Česku. Nikde jsem ještě neochutnala tak dobrou a vyváženou jako je ta „moje“ :-).
Na dvě velké ? porce potřebujete:
- 400 g dýně Hokaido nakrájené na kostky
- 1 šalotku
- 1 PL másla
- kousek čerstvého zázvoru – asi 2×2 cm
- 1/2 ČL curry
- 1 dcl suchého bílého vína
- 1 dcl koňaku – můžete vynechat a použít dvojnásobné množství vína
- 600 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany 33%
- sůl a čerstvě namletý pepř, hladkolistou petrželku nebo pažitku na ozdobu
Postup: Dýni omyji, rozkrojím, vyjmu semínka a nakrájím na větší kostky. Neloupu ji, jí se i se slupkou. Odvážím si 400 g. Zbylé kostky si dám do sáčků po 400 g a nechám zamrazit. Dávku na polévku mám tedy vždy připravenou. Oloupu a nasekám šalotku na jemno. V kastrůlku rozehřeji máslo a přidám cibuli. Lehce opeču. Dnes vařím na studiu v Praze na indukční desce od firmy SIEMENS. Indukce je super rychlá, tak musím být v plné bělosti. K opečené šalotce přidám na jemno nastrouhaný zázvor, curry a kostky dýně. Chvíli opékám a zaliji vše koňakem, vínem a vývarem. Vařím do měkka, což je tak 20 minut. Polévku rozmixuji ponorným mixérem, dochutím solí a pepřem a přidám smetanu. Nechám přejít varem. Zdobím petrželkou nebo pažitkou.