KIRMIZI MERCIMEK CORBASI neboli Polévka z červené čočky.
Venku se nám citelně ochladilo a my se zahříváme teplou polévkou. Ta dnešní je turecká. Mám na ni recept z první ruky ? a musím říct, že mi moc chutná. Její příprava je velmi jednoduchá.
Na 4 porce potřebuji:
- 200 g červené čočky
- 1 šalotku
- 1 střední mrkev
- 1 střední bramboru
- 1 stroužek česneku
- 600 ml zeleninového vývaru
- sůl, římský kmín, 1 ČL červenou papriku, olivový olej, 1 ČL másla, nasekaná hladkolistá petrželka
Postup: Oloupanou šalotku a česnek nakrájím na jemno a dám do kastrolku s olivovým olejem. Přidám na kostky nakrájenou očištěnou mrkev a oloupanou bramboru. Chvíli opékám, přidám špetku římského kmínu a čočku, promíchám a zaliji vývarem. Vařím asi 20 minut, do té doby než je měkká brambora. Červená čočka je uvařená po 10 minutách, neboť je loupaná . Jakmile je brambora uvařená, polévku rozmixuji, dochutím solí. V malém kastrolku si rozpustím máslo a zpěním na něm červenou papriku. Touto směsí pokapu polévku a posypu petrželkou.
A co jsme k polévce pili? Ayran a Rakii. ?
Ayran je osolený jogurt rozšlehaný se studenou vodou. Byla jsem příjemně překvapená jak to bylo osvěžující.