Krémová, celerová polévka
Včera pro mě začala polévková sezóna. Bylo zamračeno, občas i sprchlo. A hlavně se ochladilo. To je ten správný čas na zahřátí něčím vydatným. To je ten správný čas na polévku. Velká miska voňavé teplé tekutiny mě zahřeje a nahradí oběd, zvláště když je doplněna čerstvým pečivem. Miluji bistra a kavárny, které mají toto v nabídce. Tento recept mám v repertoáru již po několik roků. Dala mi ho moje kamarádka Veronika a já si na ni vždy s láskou vzpomenu, když celerovou polévku vařím. A protože se mi nedávno tak krásně povedly dalamánky, upekla jsem si je k ní z poloviční dávky ? .
Na dvě velké misky, nebo na čtyři malé potřebujete:
- 350 g oloupaného celeru
- 1 šalotku
- 1 ČL másla
- kousek citronové kůry ( asi 2 x 2 cm )
- 200 ml smetany 33%
- 600 ml zeleninového vývaru
- sůl, čerstvě namletý černý pepř, nasekanou hladkolistou petrželku.
Postup: Celer a oloupanou šalotku nakrájím na kostky a dám do kastůlku s rozpuštěným máslem. Opékám asi 5 minut, vše zaliji smetanou a přidám kousek citronové kůry. V této fázi můžete polévku uvařit i v parní troubě, neboť to není nic jiného než velký hrnec na ležato :).
Parní troubu využívám hodně často, ale při vaření polévek mám raději klasický postup vaření na plotně. Ráda se dívám na ten voňavý bublající hrnec. Zpět k naší polévce. Opečenou směs zaliji smetanou a nechám vařit asi 20 minut do změknutí celeru. Potom přidám zeleninový vývar, nechám přejít varem a vše rozmixuji ponorným mixerem. Osolím a opepřím podle chuti, přidám nasekanou petrželku. Postup je zvláštní v tom , že do většiny krémových polévek se přidává smetana až v závěru a ne hned na začátku. V tomto případě dojde díky vaření ve smetaně ke zjemnění chuti celeru.