Slávky na víně.

Dělíme se na dva tábory: na milovníky a nemilovníky mořských plodů. Já jsem milovník. Tímto způsobem upravuji všechny malé mušle, které u nás dostanu koupit. Navrším je do kopečku na veliký talíř a jím je rukama.

Příprava 20 minut / vaření 10 minut.

Na dvě porce potřebuji:

  • 1 kg živých slávek
  • 1 šalotka
  • 2 střední mrkve
  • 1 střední petržel
  • 2 stroužky česneku
  • 3 dcl suchého bílého vína
  • 3 PL smetany 33 %
  • sůl
  • 1 ČL másla
  • hrst nasekané hladkolisté petrželky

Postup: Slávky umyji kartáčkem pod tekoucí vodou.Pečlivě je prohlížím a všechny otevřené a rozbité vyhodím. Šalotku, mrkev, petržel a česnekové stroužky očistím a nakrájím na drobné kostičky. Ve velkém kastrolu rozpustím máslo, přidám nakrájenou zeleninu a minutu opékám. Přidám slávky, sůl a zaliji vínem. Kastrol přiklopím poklicí. Po chvilkách promíchávám. Jak jsou slávky otevřené, jsou hotové. Ty které se neotevřou vyhodím. Přidám smetanu a odstavím kastrol z plotny. Slávky nabírám naběračkou i s tekutinou z vína, smetany a zeleniny. Na talíři sypu petrželkou. Podávám s pečivem. My jsme měli skvělej chleba z pekárny Praktika.

DSC_2341

 

DSC_2340