Slávky na víně.
Dělíme se na dva tábory: na milovníky a nemilovníky mořských plodů. Já jsem milovník. Tímto způsobem upravuji všechny malé mušle, které u nás dostanu koupit. Navrším je do kopečku na veliký talíř a jím je rukama.
Příprava 20 minut / vaření 10 minut.
Na dvě porce potřebuji:
- 1 kg živých slávek
- 1 šalotka
- 2 střední mrkve
- 1 střední petržel
- 2 stroužky česneku
- 3 dcl suchého bílého vína
- 3 PL smetany 33 %
- sůl
- 1 ČL másla
- hrst nasekané hladkolisté petrželky
Postup: Slávky umyji kartáčkem pod tekoucí vodou.Pečlivě je prohlížím a všechny otevřené a rozbité vyhodím. Šalotku, mrkev, petržel a česnekové stroužky očistím a nakrájím na drobné kostičky. Ve velkém kastrolu rozpustím máslo, přidám nakrájenou zeleninu a minutu opékám. Přidám slávky, sůl a zaliji vínem. Kastrol přiklopím poklicí. Po chvilkách promíchávám. Jak jsou slávky otevřené, jsou hotové. Ty které se neotevřou vyhodím. Přidám smetanu a odstavím kastrol z plotny. Slávky nabírám naběračkou i s tekutinou z vína, smetany a zeleniny. Na talíři sypu petrželkou. Podávám s pečivem. My jsme měli skvělej chleba z pekárny Praktika.